Compot de prune

1. Se aleg fructe proaspete, nu prea coapte, se spală, se taie pe jumătate, se scot codiţele şi sâmburii şi se lasă la scurs (opţional, prunele se pot curăţa de coajă). Între timp, se prepară pe foc un sirop din apă, zahăr, cuişoare şi scorţişoară şi se pune pe foc. Când siropul începe să se […]

Compot aromat de pere

1. Se curăţă perele de coajă, se taie în sferturi, se scot seminţele şi se pun în borcanele bine spălate şi uscate. Se stropesc apoi cu zeamă de lămâie, ca să nu se înnegrească. 2. Vinul alb se amestecă cu 1 litru de apă, apoi se adaugă zahărul, cuişoarele şi scorţişoara şi se pune totul […]

Sirop de mentă

1. Se face un ceai concentrat de mentă, care se fierbe circa 20 de minute. Se lasă 24 de ore la loc rece, apoi se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se bine frunzele de mentă. 2. Se măsoară lichidul obţinut şi se pune o cantitate egală de zahăr. Se fierbe până se leagă (se face testul […]

Sirop de pepene galben

1. Se face un sirop puţin legat, din apă şi zahăr. Se curăţă pepenele galben şi se taie bucăţele, apoi se pune la macerat în siropul de zahăr amestecat cu zeama de lămâie. Pepenele se lasă la macerat câteva ore, după care se stoarce deasupra unui vas cu ajutorul unui tifon. 2. Siropul obţinut se […]

Sirop de mere

1. Se curăţă merele, se taie în felii subţiri şi se pun într-o cratiţă cu apă, la foc iute. Se lasă pe foc până devin moi, se zdrobesc şi se strecoară printr-un tifon dublu. 2. Siropul obţinut se fierbe cu zahărul până începe să se îngroaşe, având grijă să se îndepărteze spuma. Se lasă siropul […]

Sirop acidulat de zmeură

1. Se pune zmeura într-o strecurătoare şi se spală bine cu apă rece. După ce a fost lăsată să se scurgă câteva minute, se pune într-un borcan şi se zdrobeşte cu mâna. Borcanul se acoperă cu un tifon şi se pune la loc rece, pentru a lăsa sucul să fermenteze circa 48 de ore. După […]

Sirop de căpşuni

1. Se curăţă şi se spală căpşunile, apoi se taie în bucăţi. Se pun într-un vas cu un pahar cu apă, se acoperă şi se lasă la macerat la rece, timp de 12 ore. 2. Fructele macerate se răstoarnă pe un tifon curat şi se storc deasupra unui vas. Se adaugă zahărul şi se fierbe […]

Delicatesă cu gem de zmeură

1. Ouăle pentru blat se separă. Untul se freacă separat cu zahărul, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi praful de sare. Se adaugă făina şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă în prealabil. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt, într-un strat uniform. Se coace la foc potrivit 20 minute. […]

Tartă cu gem de caise

1. Se face un aluat din făină, unt, zahăr pudră, ou şi un praf de sare. Se frământă bine şi se împarte în două: o bucată mare şi una mică, pentru ornat. 2. Bucata mare se întinde într-o formă de tartă rotundă sau cu marginea ondulată. După ce cuptorul a fost preîncălzit, peste aluatul din […]

Prăjitură cu gem de prune

1. Se face un aluat din făină, sare, unt, zahăr şi 1/2 cană de apă rece. Se frământă bine, apoi se împarte în două, având grijă ca o bucată să fie cam o treime din cealaltă. 2. Din bucata mare de aluat se întinde o foaie care se aşază într-o tavă obişnuită de copt, dreptunghiulară, […]