Peltea de gutui

1. Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină. 2. Gutuile tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi […]

Gem de prune

1. Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. 2. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară pe deasupra zahărul şi zahărul vanilat sau esenţa de vanilie. 3. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la […]

Gem de coacăze

1. Se spală fructele şi se pun într-o strecurătoare la scurs, după care se dau prin blender şi se face un piure, astfel încât să nu se mai simtă la gust seminţele. 2. Piureul obţinut se amestecă cu zahărul şi sucul de lămâie şi se lasă la rece timp de 2 ore, după care se […]

Gem asortat

1. Se spală fructele şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. 2. Se pun apoi într-o cratiţă specială pentru gem sau dulceaţă, cu fundul mai gros. Se presară zahărul şi se lasă 2-3 ore să-şi lase zeama, amestecând uşor cu o lingură din lemn, de câteva ori. 3. Compoziţia se pune la fiert şi […]

Dulceaţă de pepene roşu

1. Pepenele trebuie să fie copt şi proaspăt. Se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe, folosind şi câte puţin din partea albă de la coajă. 2. Între timp, se pun pe foc apa şi merele tăiate felii, fără să se cureţe de coajă şi de căsuţele cu sâmburi. Se fierbe până se înmoaie bine […]

Dulceaţă de zmeură sau mure

1. Se aleg fructe bine coapte, proaspete şi neterciuite. Se spală, se curăţă de codiţe şi de frunzuliţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Fructele bine spălate şi scurse se pun într-o cratiţă de dulceaţă, în straturi alternative cu zahărul. Se stropeşte cu zeama de lămâie şi se lasă la rece 2-3 ore, […]

Dulceaţă de coacăze

1. Se cumpără coacăze cu boabele mari, cu puţine seminţe, de preferat una sau două. Se spală bine coacăzele în multă apă rece, apoi se desprind de pe ciorchini şi se curăţă de seminţe. 2. Între timp, se pun pe foc apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se obţine […]

Dovleac copt cu dulceaţă

1. Se taie dovleacul în felii subţiri de 1-1,5 cm. Într-o tavă de copt, unsă cu unt sau ulei, se aranjează feliile de dovleac, înţepate cu furculiţa din loc în loc. Se presară deasupra zahăr, scorţişoară şi coajă de lămâie rasă şi se stropeşte cu esenţă de vanilie. 2. Se adaugă, câte puţin, vinul îndoit […]

Tartă cu dovleac

1. Făina cernută, untul tăiat cubuleţe şi apa se frământă rapid, de preferat cu o zi înainte, apoi se acoperă aluatul cu o folie transparentă şi se dă la rece. 2. Se stoarce portocala şi sucul obţinut se toarnă într-o oală mare, peste dovleacul curăţat şi tăiat cubuleţe în prealabil. Se adaugă 100 g zahăr […]

Supă cremă de dovleac

1. Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe şi se taie în cuburi. Cartofii şi morcovul se curăţă şi se taie în bucăţi. Ceapa şi prazul se taie felii subţiri şi se călesc, în puţin ulei de măsline, într-o oală de supă, până se înmoaie. Se adaugă apoi dovleacul, cartofii şi morcovul şi se toarnă […]