Rulouri de sărbătoare

1. Foile de aluat se taie în fâşii de 2 cm lăţime, pe lungimea foii. Sunt necesare tuburi speciale pentru copt rulouri, din tablă inoxidabilă. Se rulează pe tuburi fâşiile de aluat, în spirală, în aşa fel încât marginile să se suprapună şi să nu rămână nici un spaţiu liber. Se aşază în tava de […]

Salată Gourmet

1. Se spală bine verdeţurile şi merele. Frunzele se rup, iar merele se taie felii. Se pun toate într-un castron mare, pentru salată. Se adaugă cuburi de gorgonzola, nucă, fistic şi se amestecă uşor. 2. Se prepară separat un sos, amestecând uleiul de măsline cu oţetul, condimentele, sarea şi piperul şi se stropeşte salata cu […]

Ouă îmbrăcate

1. Se fierb 4 ouă, timp de 8 minute, apoi se lasă în apă rece. 2. Se pasează ficăţeii şi se amestecă cu pătrunjelul, usturoiul, sare şi piper după gust. Se adaugă apoi grişul, făina şi un ou crud, până se obţine o pastă consistentă. 3. Cu amestecul obţinut mai sus se îmbracă ouăle fierte […]

Aspic mediteranean

1. Gelatina se înmoaie cu 100 ml de supă şi se lasă cam 50 de minute, până absoarbe tot lichidul. 2. Între timp, se aranjează într-un castron mai mare sau în boluri ingredientele, având grijă să acopere pereţii vasului, pentru a fi cât mai atrăgător aspicul. Feliile de ou fiert, bucăţile de sparanghel, fâşiile de […]

Salată aromată de primăvară

1. Salata se spală şi se desface în foi. Ridichile se taie feliuţe, ceapa verde se toacă rondele. 2. Se prepară o maioneză din 2 gălbenuşuri fierte, sare, piper şi ulei. Se adaugă albuşul zdrobit cu furculiţa, muştarul, castraveciorii curăţaţi de coajă şi tocaţi cuburi mici, ceapa roşie tocată mărunt, iaurtul şi smântâna. 3. Se […]

Plăcintă cu spanac şi ouă de prepeliţă

1. Se opăreşte spanacul spălat bine, se strecoară şi se toacă. Se călesc uşor în uleiul încins ceapa tocată, usturoiul tăiat felii subţiri şi seminţele. Se adaugă spanacul şi smântâna şi se fierbe înăbuşit circa 20 minute. Se dau deoparte să se răcească, apoi se pune caşcavalul. Se potriveşte la gust cu sare şi piper […]

Salată de legume cu ouă şi sos de brânză

1. Prazul se taie rondele foarte subţiri, merele se fac cubuleţe mici, morcovul se taie fâşii sau se dă pe răzătoare, mazărea se spală şi se lasă la scurs. Se stropesc cu puţină zeamă de lămâie ca să nu îşi schimbe culoarea şi se dau la rece. 2. Ouăle se fierb tari, se răcesc şi […]

Amintiri din copilărie

1. Se pun într-un castron untul rece, zahărul brun, sarea, două linguri de praf de copt, laptele praf şi ouăle. Se ames­tecă şi se toarnă peste făină. Se frământă totul până se obţine un aluat tare. Se lasă la rece 30 de minute. 2. Se pune câte o bucată de aluat în formele unse cu […]

Ineluşe-surpriză

1. Se prepară un aluat din făină, zahăr, unt, gălbenuşul de ou şi cacao. Se pune într-o folie şi se lasă la frigi­der pentru cel puţin două ore. Se scoate aluatul şi se taie rondele de 3 milimetri grosime, cu diametrul de 2 cm. Se coc timp de 8 minute în cuptorul preîncălzit la foc […]

Răsfăţ cu ciocolată

1. Albuşurile de ou se bat spumă şi se adaugă 75 de grame de zahăr. Separat, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul rămas. Treptat, se pune grişul, cacaoa şi albuşurile bătute. Se întinde aluatul în două tăvi, în care s-a pus în pre­alabil hârtie de copt. Se lasă să se coacă, pentru aproximativ 10 minute, la […]