Ciupercuţe rumene

1. Se spală ciupercile, se îndepărtează codiţele şi se curăţă de coajă. Ouăle se pun la fiert şi se lasă 10 minute, astfel încât gălbenuşul să fie tare. 2. Într-o tigaie, se topeşte untul şi se adaugă ciupercile care se rumenesc uşor. 3. Se curăţă ouăle de coajă şi se separă gălbenuşul de albuş. Se […]

Rulouri de bacon cu brânză

1. Se spală dovleceii, se curăţă şi se taie pe lungime în felii de apro­ximativ 2 mm grosime. Separat, se rumenesc seminţele într-o tigaie, fără ulei. 2. Brânza se taie în cubuleţe şi se condimentează cu boia. Pe fiecare felie de bacon se aşază una de dovlecel, două bucăţele de brânză, se presară rozmarin şi […]

Turtă dulce

1. Se amestecă uleiul, mierea şi zahărul şi se pun la foc mic câteva minute. Se trag apoi deoparte şi se lasă la răcit. 2. Se prepară aluatul astfel: se pune într-un bol făina, se adugă praful de copt, migdalele măcinate, ouăle şi se amestecă totul cu mixerul. 3. În acelaşi amestec, se adaugă lămâile […]

Guguluf de iarnă

1. Forma specială pentru guguluf se unge din belşug cu unt şi se tapetează cu pesmet. 2. Se încălzeşte cuptorul la foc potrivit. 3. Untul se freacă bine cu zahărul şi zahărul vani­lat. Se adaugă ouăle, unul câte unul şi se freacă bine, până se topeşte zahărul. Se încorporează treptat făina, praful de copt, 4 […]

Fulg de nea

1. Stafidele se amestecă cu bucă-ţelele de rahat şi curmalele, se toarnă peste ele coniac şi se dau deoparte. 2. Untul se freacă spumă cu zahărul şi ouăle. Se adaugă mierea, scorţişoara, nucşoara, coaja de porto­cală, apoi, treptat, făina şi praful de copt. Nucile şi migdalele sau alunele prăjite se adaugă la sfârşit, după ce […]

Stea-cadou

1. Se prepară mai întâi o maia din jumătate din laptele călduţ, drojdie şi zahăr şi se lasă la dospit. 2. Margarina se freacă cu zahărul, se adaugă oul, gălbenuşul şi se bat toate spumă. Făina se cerne, se pune într-un vas, se adaugă praful de sare şi amestecul preparat anterior. Apoi se toarnă şi […]

Kulebiak polonez

1. Făina se amestecă cu zahărul şi sarea. Se face o grămăjoară cu o scobitură la mijloc. Drojdia se înmoaie în apă călduţă,  apoi se toarnă în gropiţa din făină. Se amestecă uşor şi se lasă la dospit 10 minute, la cald. Se adaugă uleiul şi se frământă bine totul, până se obţine un aluat […]

Steluţele Olimpului

1. Aluatul pentru foitaj trebuie să fie decongelat, la tem­peratura camerei. Se pudrează blatul de lucru cu puţină făină şi se întind foile, pe rând. Din fiecare foaie de aluat se taie cu forme de fursecuri steluţe. Se presează puţin centrul fiecărei steluţe, apoi se ung cu gălbenuşul de ou bătut. Se aşază într-o tavă […]

Tartă canadiană pentru Moşul

1. Făina, sarea, praful de copt şi laptele praf se amestecă. Se adaugă bucăţi de unt moale, la temperatura camerei şi oul. Se frământă bine, până se obţine un aluat consistent. Se formează din el o bilă, se înveleşte în folie de plastic şi dă la rece, la frigider, pentru o oră. 2. Între timp, […]

Cornuleţe pufoase cu nuci

1. Făina se amestecă cu drojdia, laptele, sarea şi uleiul şi se face un aluat omogen care se lasă la dospit o jumătate de oră. Coca se frământă şi se împarte apoi în patru părţi egale, se fac pâinişoare rotunde, se presară cu făină şi se lasă iar la dospit o jumătate de oră. 2. […]