Tartă cu brânză, şuncă şi ciuperci

1. Se face o adâncitură în făina cer­nută şi se pun gălbenuşurile bătute, 100 g smântână, un praf de sare şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine cu lingura, după care se frământă rapid. Se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la frigider aproximativ o jumătate de oră. 2. Pentru umplutură se toacă […]

Bulete de brânză

1. Într-un castron suficient de mare se pun brânzeturile, care se pasează cu o furculiţă pentru a se mărunţi bine. Se adaugă smântâna, se amestecă bine sau se mixează şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. 2. Separat, în castronele diferite, se pun migdalele tocate, boiaua ames­tecată cea dulce cu cea iute, pătrun­jelul […]

Tort aperitiv cu brânză şi somon

1. Se spală peştele şi se pune la fiert în puţină apă. Se fierbe la foc mic 10 minute, după care se lasă să se răcească. Gelatina se pune la înmuiat. 2. Se freacă 100 ml smântână cu 250 g mascarpone şi cu verdeţurile tăiate mărunt. Se aşază feliile de pâine prăjită într-o formă de […]

Ruladă cu crutoane

1. Se amestecă gălbenuşurile cu untul înmuiat, cartofii copţi şi daţi pe răzătoare şi cu făina. Se adaugă verdeaţa tocată, nuca, sarea şi se amestecă până ce se omogenizează. 2. Se taie feliile de pâine în cubu-leţe şi se rumenesc în unt într-o tigaie încinsă. Se scot apoi pe o far­furie şi se lasă la […]

Ciupercuţe de ouă cu maioneză

1. Se fierb 7 ouă în apă cu sare, circa 6 minute din momentul în care începe apa să clocotească. Se lasă câteva minute în apă rece, apoi se curăţă şi se pun pe o farfurie. 2. Pentru maioneză, se scoate gălbenuşul dintr-un ou şi se pasează cu o furculiţă. Se sparge un ou crud […]

Gogoşele fantezie

1. Se încinge cuptorul. Într-o oală de 2 l se pun pe foc 300 ml apă, 150 g unt şi un praf de sare. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă toată făina odată şi se opreşte focul. Se amestecă până ce se omogenizează şi se lasă puţin să se răcească. Se adaugă […]

Usturoi cu trei arome

1. Se pun la fiert 3 l apă cu sarea. Când clocoteşte, se adaugă căţeii de usturoi şi se lasă la fiert cam 5 minute. Se scot şi se pun la scurs. 2. Se pregătesc 3 sticle sau bor­cane. Se pune usturoiul, în părţi egale, în fiecare şi câte 3 ardei iuţi în două dintre […]

Gogonele picante

1. Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. Ardeii iuţi se toacă în feliuţe subţiri. 2. În borcanul pregătit în prealabil se aşază frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă, con­dimentele şi ardeii iuţi. 3. Se prepară saramura, punând o lingură […]

Ardei fantezie

1. Varza se curăţă de frunzele de la suprafaţă şi se rade pe răzătoarea mare sau se toacă fideluţă, foarte fin. Se presară cu o lingură de sare, se freacă puţin şi se lasă minimum 2 ore. 2. Ardeii se spală bine, se curăţă de cotoare şi seminţe, apoi se clătesc în mai multe ape. […]

Ceapă murată

1. Se pregăteşte saramura, punând o lingură cu vârf de sare la 1 l apă, în funcţie de cantitatea dorită. Trebuie să se prepare suficient de multă saramură, aşa încât legumele să fie perfect acoperite în recipiente. 2. Cepele se curăţă de coji, se spală bine şi se aşază în borcane sau în bidoane pregătite […]