Mix picant de citrice murate

1. Lămâile şi portocalele se spală şi se taie sferturi, pe lung. 2. Oţetul, zahărul şi sarea se dizolvă în 600 ml apă şi se dau în clocot. Se adaugă lămâile şi portocalele şi se lasă la fiert cam 10 minute. 3. În borcanul pregătit dinain­te se pun frunzele de dafin, boabele de piper, cuişoare […]

Morcovi marinaţi

1. Morcovii se curăţă şi se taie fâşii. 2. Vinul se toarnă într-un vas şi se amestecă cu 500 ml apă, frunzele de dafin, rozmarinul, cimbrul, mărarul, sarea şi piperul. Vasul se pune pe foc şi se lasă să dea în clocot. Apoi se adaugă morcovii şi se lasă la fiert  15 minute, la foc […]

Marinată mediteraneană

1. Castraveţii se spală bine şi se taie felii potrivit de groase, pe lung. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie batonaşe. 2. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Usturoiul se decojeşte. 3. Se face un amestec din oţet, sare, 2 l apă rece, mentă tocată. 4. Într-un borcan încăpător, se […]

Pe placul thailandezilor

1. Legumele se spală bine şi se pun la scurs. 2. Castraveciorii se taie rondele potrivit de groase, apoi se presară peste ei sare şi se lasă deoparte, cam 30 de minute. 3. Puneţi vasă la fiert într-un vas. Când dă în clocot, se opăresc cas­traveciorii cam 30 de secunde, apoi se scot şi se […]

Salată boierească

1. Legumele se curăţă, se spală bine şi se pun la scurs. Se taie în bucăţi mari ardeii şi castraveciorii fără coajă şi feliuţe ceapa şi usturoiul. 2. Într-un vas încăpător se pun la fiert oţetul, uleiul, zahărul sau mie­rea, condimentele şi sarea, până dau în clocot. Se pun  deasupra, pe rând, legumele, atât cât […]

Chec cu legume şi brânză

1. Se pregăteşte forma de chec, se tapetează cu unt şi cu făină sau cu hârtie de copt şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. 2. Se separă ouăle, iar untul se freacă spumă cu sarea. Se adaugă câte un gălbenuş amestecând bine şi se cerne făina şi se […]

Tort aperitiv de sărbătoare

1. Pentru început se coc ardeii, dar nu foarte mult ci doar cât să-i înmoaie puţin, cam 10 minu­te. Imediat după ce îi luaţi de pe plită, îi puneţi într-un bol şi presăraţi sare, mai multă, să se înmoaie şi să se poată lua coaja cât mai uşor. Se curăţă de sâmburi şi se desfac, […]

Ardei marinaţi bicolori

1. Ardeii se coc şi, imediat ce se iau de pe plită, se presară sare şi se acoperă cu un prosop de bucătărie; astfel se vor curăţa mai uşor şi vor fi mai gustoşi. După ce s-au răcit, se curăţă de sâmburi sau se spală să nu mai rămână niciun sâmbure, dar cu mare atenţie […]

Bărcuţe à la grec

1. Vinetele se spală, se taie felii, se stropesc cu suc de lămâie şi se sărează. După ce se scurg, se ung cu ulei de măsline şi se coc pe grătar pe ambele părţi, circa 3 minute. 2. Se amestecă uleiul de măsline, usturoiul pisat, ierburile tăiate, piperul şi sare, după gust. 3. Se taie […]

Tort cu legume

1. Se ia o tavă (formă pentru prăjituri), se unge cu ulei sau unt şi se tapetează cu hârtie de copt. Se fierb macaroanele în apă sărată şi se pun deoparte. 2. Vinetele se taie în felii subţiri, se aşază una lângă alta şi se sărează, iar apoi se lasă la scurs 20 de minute. […]