Aperitiv exotic cu ananas

1. Gogoşarii se spală, se curăţă şi se taie feliuţe. Într-o cratiţă mare, se amestecă uleiul, bulionul, oţetul şi zahărul, se adaugă foi de dafin, sare şi piper după gust. 2. Se pune amestecul pe foc şi, când dă în clocot, se adaugă gogoşarii tăiaţi. Se lasă să fiarbă 30 de minute, amestecând mere. 3. […]

Amestec pentru ghiveciuri şi ciorbe

1. Varza se taie fideluţă. Ţelina, pătrunjelul şi păstârnacul se curăţă şi se dau pe răzătoare. Roşiile şi ardeii se taie bucăţi. Se amestecă toate legumele cu dafinul şi piperul şi se presară cu sare. Se lasă peste noapte la macerat, într-un vas larg. 2. A doua zi se aşază compoziţia în borcane cu lingura, […]

Salată cu ciuperci şi ardei

1. Ardeii se taie felii şi se curăţă de seminţe. Ciupercile şi hribii se taie lamele, iar ceapa se taie rondele. Se aşază în borcan amesteca­te, se pune ardeiul iute întreg la mijloc şi se presară printre legume măslinele şi boabele de piper. 2. Se adaugă oţetul şi uleiul, apoi se toarnă saramura fierbinte. Se […]

Mix bun la toate cele

1. Roşiile se spală şi se taie cuburi. Ardeii graşi se curăţă de codiţe şi de seminţe, se spală şi se taie felii lungi. Ţelina se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, potrivit de lungi. Usturoiul se curăţă de coajă şi se taie rondele. Mărarul şi leuşteanul se toacă mărunt. Frunzele de ţelină […]

Socată

1. Se pun la fiert apa şi zahărul. După ce zahărul s-a dizolvat, se adaugă sarea de lămâie, se mai lasă câteva minute să clocotească la foc mic, apoi se trage de pe foc. 2. Se spală florile de soc şi se pun şi ele în oală. Se amestecă totul şi se lasă vasul într-un […]

Cocteil de pepeni

1. Se taie pepenele roşu în felii, se scot sâmburii şi se taie miezul cubuleţe. Ceilalţi doi pepeni se taie pe jumătate, se îndepărtează seminţele, se taie în felii, apoi miezul în cubuleţe. 2. Se pun într-un castron bucăţile de pepene roşu, se adaugă 2 linguri de sirop de zahăr şi gheaţă zbrobită şi se […]

Sirop de coacăze roşii

1. Se spală coacăzele, se culeg boabele şi se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie. Se amestecă cu zahărul, se pun într-un borcan mare şi se lasă peste noapte, ca să îşi lase sucul. 2. Se pune lichiorul de fructe într-o sticlă şi se adaugă scorţişoara şi cuişoarele. Se închide sticla şi se […]

Sirop de gutui

1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se cojesc şi se taie în felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr şi se lasă aproxi­mativ […]

Copănele în sos de vin

1. Se spală pulpele în apă călduţă şi se pun la scurs pe un prosop de hârtie. După ce s-a scurs, se condimen­tează fiecare bucată cu sare şi piper şi se tăvăleşte în făină albă. 2. Într-o tigaie, se topeşte untul şi se adaugă pulpele. Se lasă să se prăjească bine pe toate părţile. 3. […]

Pui cu gutui la cuptor

1. Se spală bine puiul, se tranşează şi se condimentează cu sare şi piper, după care se lasă să se îmbibe cu arome. 2. Între timp se curăţă ceapa, se spală şi se taie solzişori. 3. Într-o tigaie se încinge uleiul, şi se pun bucăţile de pui. Se rumenesc uşor, pe ambele părţi. 4. După […]