Delicatesă cu agrişe
1. Agrişele se spală, se curăţă de codiţe şi se lasă la uscat. 2. Într-un sfert de litru de apă se pun la fiert zahărul cu beţele de vanilie şi coaja de lămâie. După ce dă un clocot, se adaugă agrişele şi se ia de pe foc. 3. Se iau agrişele cu o paletă şi […]
Pere aromate
1. Perele se spală, se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se scot sâmburii. Fiecare bucată se înmoaie în suc de lămâie. 2. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa şi se lasă pe foc până ce zahărul se dizolvă complet. Se adugă apoi perele, scorţişoara şi cuişoarele şi se lasă pe foc […]
Curcubeu cu fructe asortate
1. Merele se spală, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se scot sâmburii. Se pun într-o oală cu apă, se adaugă scorţişoara, zahărul şi se lasă la fiert, până dă un clocot. 2. Fructele de kiwi se cojesc şi se taie felii, iar căpşunile se spală bine. Se pun la fiert împreună […]
Iute ca focul
1. Ardeii se coc pe tabla încinsă. Se curăţă bine sub jet de apă, apoi se lasă la scurs. 2. Ardeii iuţi se toacă mărunt, iar usturoiul se curăţă, se pisează şi se amestecă cu ardeii iuţi. Se freacă bine amestecul cu un praf de sare, o linguriţă de ulei de măsline şi puţină zeamă […]
Sos napoletan
1. Roşiile se spală şi se toacă la maşină prin dispozitivul care separă seminţele şi pieliţele. Gogoşarii se curăţă de codiţe şi se toacă la maşină. Ardeii se coc pe tablă, se curăţă şi se sărează. Ceapa se rumeneşte în ulei încins şi se adaugă gogoşarii şi ardeii copţi. 2. După ce s-au fiert bine, […]
Alb ca neaua
1. Ţelina se curăţă, se taie cuburi mari şi se fierbe bine, cam o oră, la foc mic. Se scoate şi se lasă la scurs. Se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie. 2. Hreanul se dă pe răzătoarea mică sau prin blender, ceapa verde şi mărarul se toacă mărunt. Ţelina se pasează bine, până se […]
Raţă cu grepfrut
1. Pieptul de raţă se spală bine şi se pune la marinat, peste noapte, în 500 ml vin amestecat cu 100 ml sos de roşii, un praf de piper şi boia. Dacă aveţi timp, cu cât stă mai mult timp la marinat, cu atât va fi mai gustos. 2. Înainte de a servi preparatul, se […]
Fripturi africane
1. Se amestecă nucile măcinate cu uleiul, mierea, un praf de sare şi piper. Feliile de carne se bat uşor, apoi se pun la marinat, timp de o oră, la frigider, în sosul preparat anterior. 3. Bananele se curăţă şi se taie în jumătăţi, pe lung, apoi în două, astfel încât să se obţină 8 […]
Mere umplute pe pat de varză roşie
1. Ceapa se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se căleşte în unt, până capătă o nuanţă aurie. 2. Varza se curăţă şi se toacă fideluţă. Se pune peste ceapa călită, într-o cratiţă. Se adaugă vinul, apa, condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la foc mic, cam 40 de minute. Se potriveşte la […]
Varză cu miez de nucă
1. Se spală bine varza, se îndepăr-tează foile de deasupra şi se pune într-un vas cu apă clocotită să se opărească. După ce s-a opărit, se scoate şi se lasă să se scurgă bine de apă. 2. Când s-a răcit, se taie în patru părţi egale. 3. Miezul de nucă se macină foarte fin prin […]