Ice thunder
Se pasează zmeura până se face spumă. Cuburile de gheaţă se pisează, apoi se pun în pahar. Se adaugă sucul de ananas, iar apoi şi spuma de zmeură. Se decorează cu o cireaşă şi o felie de ananas.
Green Hawaiian
Într-un pahar înalt, se pune lichiorul de curacao, peste care se adaugă câteva cuburi de gheaţă pisate. Se toarnă şi lichiorul de kiwi amestecat în prealabil cu sucul de lămâie. La final, se mai pun alte 3-4 cuburi de gheaţă. Se decorează cu o felie de portocală şi cu o cireaşă.
Desert cu mere
Merele se curăță și se rad pe răzătoarea mare. Margarina se freacă bine cu zahărul, apoi se adaugă stafidele, merele, scorțișoara, 100 g pesmet și albușurile bătute spumă. Se omogenizează compoziția, apoi se toarnă într-o formă de copt, unsă cu margarină și tapetată cu pesmet în prealabil. Se introduce în cuptorul încins, la foc potrivit, […]
Sufleu de șalău
Peștele se spală, se scurge de apă. Creveţii se spală şi ei şi se pun la fiert, în apă cu sare, alături de peşte. După ce s-au fiert, se scot într-o sită şi se asezonează cu un praf de sare. Într-un vas, se amestecă bine făina cu laptele, astfel încât să nu se formeze cocoloașe, […]
Musaca de cartofi cu ficăței
Ficățeii se spală, se curăță și se pun la scurs. Cartofii se curăță, se taie în cuburi mari și se pun la fiert, în apă cu sare. Verdețurile se curăță, se spală și se toacă mărunt. După ce s-au scurs, ficățeii se taie bucăţi potrivite. Se adaugă verdeața, un pic de cimbru, un praf de […]
Leurdă la borcan
Leurda foarte proaspătă se spală frunză cu frunză și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nucă se alege bine şi se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. […]
Urzici cu maioneză
Se aleg urzicile frunză cu frunză. Pentru acest fel e de preferat să nu păstrăm codițele cele mai groase. Se spală în 4-5 ape, apoi se scurg și se scufundă în apa gata clocotită. Se lasă la fiert până sunt gata (sau aproape, după preferința casei) apoi se scurg de apă. Hreanul se dă pe […]
Crostini cu spanac şi iaurt
Partea albă a cepelor proaspete se toacă mărunt (partea de până la frunze) și se prăjesc în ulei de măsline extravirgin, într-o tigaie, până se înmoaie un pic. Se stinge cu lapte dulce. Codițele de la ceapă tocate și frunzele de spanac, spălate una câte una, se aruncă așa cum sunt în tigaie. Se pune […]
Şalău cu sos de lămâie
Se pun bucăţile de peşte în tava tapetată cu unt şi cu pesmet, se stropesc cu ulei de măsline şi cu vin alb şi se condimentează cu sare şi piper după preferinţă. Se lasă în cuptor la o temperatură de 200 de grade. Separat, într-o cratiţă mai mică, se topeşte untul, se stinge cu făina […]
Lasagna
Lasagna cu carne tocată foarte bune și ușor de făcut, după o rețetă simplă. Se pun la fiert 2 l de apă cu puţină sare şi 2-3 linguriţe de ulei. Când începe să clocotească, se pun foile de lasagna şi se lasă să se înmoaie. Separat, într-o tigaie mai mare, se căleşte carnea în ulei […]