Chec aperitiv

Se curăţă ciupercile, se spală în câteva jeturi de apă şi se taie feliuţe subţiri. Caşcavalul se rade pe răzătoarea mică, măslinele se taie cubuleţe, iar şunca de pui se taie fâşii subţiri. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se freacă cu sarea şi cu untul moale, iar albuşurile se bat spumă. În […]

Curcan umplut

Se curăţă curcanul de pieliţe, se înţeapă cu vârful unui cuţit foarte ascuţit şi se unge cu untul topit în prealabil. Se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă. Separat, se curăţă usturoiul, se taie feliuţe şi, împreună cu crenguţele de rozmarin, se împănează curcanul. Se insistă pe toate părţile şi, în mod special, în […]

Supă leşească de urzici

Se curăţă, se spală şi se opăresc bine urzicile. Într-o oală, se pune apa la fiert. Când dă în clocot, se adaugă urzicile și orezul bine spălat şi se mai lasă să dea în câteva clocote. Când sunt fierte urzicile, se adaugă sarea și oțetul și se macină niște piper pe deasupra. Separat, se bat […]

Muşchi de porc cu legume

Se taie muşchiul de porc astfel încât să se poată intercala cu legumele coapte. Se curăţă vinetele, dovleceii şi ardeii, se spală, se scurg şi se condimentează cu sare, apoi se pun să se rumenească în puţin unt, într-o tavă, la cuptor. După ce s-au copt legumele, se intercalează cu feliile de carne, se condimentează […]

Carne de vită cu sos alb

Se taie muşchiul de vită felii medii, se unge cu unt, se stropeşte cu vin, se freacă cu zahăr pe toată suprafaţa şi apoi se lasă la frigider 10 minute. În acest timp, se curăţă cartofii, se taie felii mai mari şi se bagă în cuptor cu ulei, usturoi, pesmet şi sare. Se lasă să […]

Supă de pui cu găluşte

Se spală puiul în câteva ape, se pârleşte 2-3 minute la foc mare, se mai trece printr-un jet de apă rece şi se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare. Se ia spuma şi, după ce începe să clocotească, se adaugă legumele curăţate şi spălate în prealabil. Supa se acoperă cu un […]

Crap cu sos de ardei

Se spală bucăţile de peşte cu jet de apă rece, se condimentează cu sare, piper, foaie de dafin şi boia, se stropesc cu uleiul de măsline şi apoi se pun într-o tavă, la cuptor. Se lasă până se rumeneşte. Între timp, se curăţă ardeii şi ceapa, se spală şi se taie în funcţie de preferinţe. […]

Cârnăciori în aluat

Se scoate aluatul franţuzesc de la rece şi se lasă câteva minute la temperatura camerei să se încălzească. Separat, se pregătesc cârnăciorii de bere. Se înţeapă cu o scobitoare ca să se pătrundă mai bine, apoi se pun într-o tavă de aragaz şi se bagă în cuptorul încins în prealabil, ca să se rumenească. În […]

Pizza cu blat crocant

Se cerne făina într-un bol, se adaugă drojdia stinsă în 2 linguri de lapte dulce şi călduţ, sarea, uleiul, apa minerală şi iaurtul. Se frământă bine şi se obţine un aluat elastic, apoi se lasă să crească lângă o sursă de căldură, acoperit cu un şervet de bucătărie. Separat, se pregătesc ingredientele pentru pizza, se […]

Ciorbă de fasole cu costiţă afumată

Se alege fasolea, apoi se pune de seara până dimineaţa să stea la înmuiat în apă călduţă. Dimineaţa se scoate din apă şi se pune să fiarbă în altă apă clocotită, care se schimbă de 2-3 ori, până se elimină toate toxinele. Separat, se curăţă ceapa şi ardeii, se spală şi se taie cubuleţe, apoi […]