Urzici și spanac la cuptor, cu ou (specialitate pentru copii)

Se spală urzicile și se opăresc în apă cu sare, cât să fie pe jumătate fierte și se scurg bine de apă. Separat, se spală spanacul și se stoarce. Într-o tigaie se călesc în ulei de măsline șalotele tocate fin. Se sting cu un strop de lapte, apoi se pun urzicile tocate mare. După ce […]

Pilaf cu urzici

Urzicile se spală temeinic și se scurg. Se pun la opărit în apă cu sare și oţet. Se lasă la fiert până sunt aproape gata. Într-o tigaie, se călește ceapa în unt. Se pune orezul spălat bine, dar doar umed, fără apă în el. Se lasă până devine transparent (ca orice început de rizotto). Se […]

Chifteluțe de urzici

Urzicile se spală bine și se scurg, apoi se fierb în apă cu sare până sunt pe trei sferturi făcute. Se scot din zeamă și se lasă la scurs. Ceapa tocată fin se călește în unt, într-o tigaie cu fundul gros, la foc foarte mic, mestecând întruna cu lingura de lemn. Se lasă până începe […]

Cannelloni umplute cu urdă și spanac

Cannelloni se fierb în apă cu sare pentru patru minute, cu mare atenţie să nu se lipească de oală. Se scot și se pun la scurs. Trebuie să fie elastici, dar să nu se rupă. Se rumenește kaizerul (jambonul) tăiat fâșii și se scoate din tigaie. În grăsimea rămasă, se călește ceapa până se înmoaie […]

Supă acră de salată cu jumări de ou

Se taie costița în franjuri mici și se pune la prăjit într-o tigaie, fără altă grăsime în afară de ceea ce lasă ea. Se rumenește câteva minute, până capătă o culoare frumoasă. Se scoate și se pune în oala în care urmează să se facă supa. În tigaie, peste grăsimea rămasă, se prăjește bine, pe […]

Borș de lobodă roșie de la Dersca

Toate legumele, mai puțin loboda roșie, se toacă în bucăți destul de mari și se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Loboda roșie se spală bine și se taie în fâșii late de un deget. Apoi, se pune la fiert separat, în borș acru, de putină (dacă este prea acru se […]

Supă picantă

Se spală pieptul de pui cu apă rece şi apoi se lasă să se scurgă. Se dezosează, dacă este cu os, şi se taie cubuleţe foarte mici. Se pune uleiul într-o oală şi se călesc cubuleţele de pui. Se adaugă ceapa şi usturoiul spălate şi tocate şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Se toarnă 3 […]

Tort “Amadeus”

Se separă ouăle, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie, gălbenuşurile frecate cu un praf de sare şi, la sfârşit, cacaua şi făina cernute. Se toarnă compoziţia de blat în forma tapetată cu hârtie pentru copt şi se bagă în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace la foc potrivit aproximativ 40 de minute. […]

Pricomigdale

Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul în ploaie, zahărul vanilat şi se bat în continuare. Pentru a obţine o compoziţie consistentă de bezea, se bat cu mixerul aproximativ 40 de minute. Între timp, nucile coapte se macină şi se adaugă în compoziţia de bezea. Se amestecă uşor până se omogenizează. Se încălzeşte cuptorul în […]

Carbonara cu bacon afumat

Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet. După ce au fiert, se scot în sită şi se trec prin câteva jeturi de apă rece ca să nu se lipească între ele. Separat, se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă smântâna şi se condimentează cu sare şi piper, în […]