Somon în sos de vin

Se trec bucăţile de file printr-un jet de apă rece, se condimentează cu sare, piper şi rozmarin, se acoperă cu felii de lămâie şi se stropesc cu vinul alb. Se bagă în cuptorul încins şi se lasă să se pătrundă bine. În acest timp, se curăţă sparanghelul, se spală şi se pune să fiarbă în […]

Ceafă de porc cu morcovi

Se pun bucăţile de ceafă de porc în tavă, se condimentează cu sare, piper, cimbru verde şi uscat şi se stropesc cu ulei şi vinul roze amestecat cu puţină apă. Tava se bagă în cuptor şi se lasă să se rumenească la foc mediu. Separat, se spală orezul sălbatic în câteva ape şi apoi se […]

Cremă de urzici

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine în mai multe ape până ce ultima apă rămâne limpede. Urzicile se opăresc în apă cu sare timp de aproximativ 40 de minute, astfel încât să nu înţepe atunci când se vor servi. Se scot cu spumiera […]

Mâncare cu ciuperci şi rozmarin

Se curăţă ciupercile, se spală bine şi se taie feliuţe potrivite. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Separat, se pune untul într-o crăticioară, se topeşte, se adaugă făina cernută şi laptele călduţ, amestecându-se continuu să nu formeze cocoloaşe. Se presară sarea şi piperul, după gust, şi se lasă să mai dea în […]

Costiţe de porc la grătar

Costiţele de porc se condimentează cu sare, piper, cimbru, boia iute şi dulce, se ung cu ulei pe toată suprafaţa şi se stropesc cu vin. Se lasă la macerat aproximativ 40 de minute, timp în care se încinge grătarul. Separat, se curăţă dovleceii, ardeii, merele şi se lasă să se scurgă în sită. Porumbul se […]

Chifteluţe cu humus

Se pune carnea tocată de curcan într-un bol şi se amestecă cu oul, ceapa, usturoiul şi pătrunjelul, mărunţite. Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se frământă bine până se obţine o compoziţie omogenă/ Se formează chifteluţele, se trec prin humus şi se lasă câteva minute la rece, apoi se prăjesc în uleiul […]

Lasagna cu urdă

Se curăţă ceapa, se toacă mărunt, se căleşte în uleiul încins până devine sticloasă şi se adaugă carnea tocată, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru şi busuioc. Se stropeşte cu apă călduţă şi se amestecă continuu, să nu se lipească. După ce s-a călit carnea, se lasă sa se răcească la temperatura camerei şi […]

Copane cu sos de măsline şi ciuperci

Copanele de pui se pârlesc pe flacără, se spală în câteva jeturi de apă rece, apoi se scot şi se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. După aceea, se prăjesc în uleiul încins. Se lasă la foc mic până ce se rumenesc uniform. În acest timp, se curăţă ceapa, usturoiul şi ciupercile, […]

Specialitate de peşte cu orez

Se pun medalioanele de şalău în tavă, se stropesc cu ulei, vin şi zeamă de lămâie, se condimentează cu sare şi piper şi se bagă la cuptor. În acest timp, se curăţă ceapa, morcovii şi ardeii, se spală, se taie mărunt şi se călesc în unt. Se adaugă orezul spălat în prealabil şi se amestecă […]

Dovlecei cu sos de smântână

Se spală dovleceii, se scoate miezul cu o linguriţă mică, ca să nu se rupă, şi se pun să se scurgă, pe un prosop absorbant. Separat, se pune carnea tocată într-un bol şi se amestecă cu sare, piper, orez, verdeaţă şi ceapă. Compoziţia de carne se frământă câteva minute şi se umplu dovleceii. Aceştia se […]