Pariziene cu mere caramel

Învaţă să prepari nişte pariziene cu mere caramel impresionante şi aromate.

 

Mod de preparare:

1. Se spala merele, se curaţa de coaja si miez si se taie cubuleţe. Cele 150 g zahar se caramelizeaza cu câteva picaturi de apa. Într-un vas de cuptor, se pune caramelul lichid si deasupra se repartizeaza cubuleţele de mere presarate cu scorţisoara. Se da vasul la cuptorul încins pâna ce merele s-au înmuiat. Se lasa sa se raceasca puţin apoi se fac piure cu ajutorul mixerului vertical.

 

2. Între timp, se face aluatul pentru pariziene: se dizolva drojdia împreuna cu o linguriţa de zahar în 60 ml lapte cald. Se lasa maiaua la crescut. Se cerne faina într-un vas încapator, se amesteca bine cu restul de zahar, cu untul/margarina topite, esenţa de vanilie, laptele ramas si un praf de sare, apoi se adauga maiaua si se framânta aluatul cam 10 minute. Daca se lipeste de mâini se mai adauga un pic de faina. Se pune la crescut 30 de minute.

3. Se împarte aluatul în bile de 50-60 g fiecare. Se întinde fiecare în foaie ovala care se taie fâsii potrivit de subţiri pâna la jumatate. Pe cealalta jumatate netaiata se pune piure de mere si se da forma unui rulou cu franjurii la suprafaţa.

 

4. Într-o tava tapetata cu hârtie de copt, se pun rulourile unse cu galbenus frecat cu lapte. Se poate presara zahar deasupra. Se coc la foc mic pentru 25 de minute sau pâna se rumenesc frumos, dar atenţie sa nu se arda dedesubt. Se servesc ca atare sau pudrate cu zahar vanilat.