Pârjoale de cartofi umplute cu ciuperci
Cei din Polonia, Belarus, Lituania și Ucraina le spun “zrazy”. Vorbitorii de limba engleză le spun “cutlets”. Noi le spunem, simplu, pârjoale. Rețeta de mai jos a reușit să cucerească milioane de oameni la numai o zi de la publicare. Succesul ei fulminant se datorează, cu siguranță, simplității ei și gustului final absolut extraordinar. Faceți-o și vă veți convinge.
Fierbe cartofii timp de 25-30 de minute.
Taie ceapa julien și ciupercile felii subțiri. Pune un pic de unt în tigaie și călește ceapa timp de 5 minute apoi adaugă ciupercile și mai călește pentru alte 5 minute. Adaugă pătrunjel proaspăt, asezonează bine și călește până ceapa se înmoaie și devine aurie și sticloasă. Pune unt peste cartofi, pisează-i bine (ca pentru piure) și asezonează cu sare și piper – după gust. Adaugă oul și făina și omogenizează.
Presară făină pe un fund de lemn. Pune cam 1 lingură din compoziția de mai sus și preaseaz-o cu buricele degetelor până se nivelează. Fă același lucru cu tot restul compoziției. Apoi pune pe fiecare mini-“aluat” câte o lingură rasă (sau chiar mai puțin, te orientezi din ochi) de ciuperci călite.
Acum ia cu ambele mâini dintr-o latură a “aluatului” și îmbracă bine umplutura astfel, sigilând-o înăuntru. Fă la fel cu toate.
Prăjește-le în tigaie, la foc mediu, până se rumenesc și devin crocante la exterior. Când sunt gata, scoate-le pe un șervețel de hârtie ca să se mai absoarbă uleiul.
Se servesc cu smântână și pătrunjel proaspăt deasupra.
Foto: 123rf.com