Pască cu brânză
Nu e nici clasică, dar nu e nici modernă. Românii sunt inventivi când vine vorba de mâncăruri alese, aşa că a ieşit pasca cu brânză.
1. Se freaca drojdia cu o lingura de zahar şi se amesteca cu puţina faina, apoi se lasa la dospit într-un loc calduţ, ferit de curent, acoperita un un prosop curat, aproximativ 30 de minute.
2. Untul se topeşte şi se amesteca cu laptele calduţ şi coaja de lamâie şi portocala. Într-un vas, se pun faina cu sarea şi se toarna amestecul de lapte şi unt. Se adauga galbenuşurile, drojdia dospita şi se începe framântarea. Când s-au încorporat toate, se presara zaharul şi se continua framântarea energic. Dupa ce aluatul începe sa faca başicuţe, se lasa la crescut o ora-doua.
3. Când aluatul a crescut, se pune pe planşeta de lucru şi se împarte în doua. Din una se face o foaie rotunda, care se pune într-o forma de 26 cm, unsa cu unt şi tapetata cu faina. Din cealalta bucata, mai micuţa, se fac trei şnururi. Doua se dau unul peste altul, formând un şnur rasucit, care se pune de jur împrejurul formei rotunde. Cu o lingura se pune umplutura formata din amestecul ingredientelor. Peste umplutura se pune o cruce facuta din cel de-al treilea şnur. Se unge bine cu un galbenuş de ou batut cu câteva linguri de lapte şi se da tava la cuptorul încalzit în prealabil, pentru 45-50 de minute.