Pască – pâine

100 minute
6 portii
Mediu

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează şi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii, apoi se acoperă cu un strat de făină şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute.

2. Între timp, se bat gălbenuşurile, un praf de sare, zahărul tos şi câteva linguri de lapte, până se topeşte tot zahărul. La maiaua crescută, se adaugă laptele călduţ aromat cu coaja de lămâie, gălbenuşurile bătute, romul, jumătatate din unt înmuiat şi uleiul călduţ. Se frământă energic până se desprinde uşor de pe vas. Se adaugă şi restul de unt, adunând aluatul de la exterior spre interior. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se pune la dospit, într-un loc cald, ferit de curent. Se lasă aproximativ 30 minute.

3. Se împarte aluatul în 3 părţi, care se întind în trei suluri subţiri, cu diametrul de aproximativ 2 cm. Se împletesc, apoi se formează un colac şi se aşază într-o tavă cu hârtie de copt. Se lasă din nou la dospit, 15-20 minute.

4. Se unge cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 30-40 minute.