1. Pastele proaspete se pun la fiert în apă cu sare (fără ulei), conform instrucţiunilor de pe pachet. În cazul pastelor făcute în casă, este bine să fie testate din când în când, deoarece făina influenţează timpul de fierbere.
2. Într-un mixer, se pune busuiocul şi se toacă la viteză mare. Seminţele de pin se prăjesc la foc mic dacă sunt crude şi se adaugă amestecului, alături de usturoi, parmezan, pecorino şi puţin ulei de măsline (se poate face şi fără pecorino, care se găseşte mai rar la noi). Se mixează la putere mare, asfel încât amestecul să se transforme într-o pastă. După preferinţe, aceasta poate fi mai fină sau tocată mai mare. Treptat, se mai adaugă ulei de măsline, timp în care gustul se echilibrează cu brânzeturi, ulei sau seminţe de pin.
3. După ce au fiert, pastele se scurg bine, fără a se spăla sub jet. Se aşază direct în vasul de servire şi se adaugă deasupra pesto de casă. Se servesc calde. După ce se răcesc, pot fi reîncălzite la cuptor sau chiar pot fi servite reci.
9 decembrie 2010