Pastetă de peşte în aspic

1. Peştele se spală în apă rece şi se taie bucăţi. Legumele se curăţă, se spală şi se fierb 30 minute în 2 litri de apă cu sare. Se strecoară supa şi se pune din nou la fiert. Se adaugă peştele, condimentele, vinul şi o lingură zeamă de lămâie.

2. Peştele fiert se separă şi se curăţă de oase, iar supa se păstrează. Se opreşte jumătate de cană cu supă, se lasă la rece 10 minute, apoi se pune în ea gelatina la înmuiat. Se lasă 40- 50 minute.

3. Peştele alb se pasează şi se mixează cu smântâna. Crapul se pasează şi se mixează cu 3-4 linguri de supă. Ambele paste se condimentează după gust şi se păstrează la rece.

4. Din supa păstrată, se strecoară 500 ml. Se adaugă gelatina înmuiată, se pune la foc mic şi se amestecă continuu, până se topeşte toată gelatina, fără să dea în fiert. Se lasă să se răcească şi se toarnă într-o tavă lungă şi îngustă în care s-au pus câteva felii de lămâie şi frunze de ţelină. Se înclină vasul astfel încât pereţii laterali să se acopere cu un strat de aspic de 2-3 mm, iar pe fundul vasului, stratul de aspic să fie de aproximativ 1,5 cm. Se pune la rece.

5. Când aspicul s-a închegat, se pun straturi succesive de pastă de peşte alb, verdeaţă tocată mărunt, pate de ficat frecat cu unt, şi pastă de crap. Se lasă la frigider până a doua zi, apoi se răstoarnă şi se taie felii. (Se scoate foarte uşor din formă, dacă se cufundă vasul în apă fierbinte, 15-20 secunde).