Peşte în aspic
1. Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, şi se lasă la scurs.
2. Ceapa, morcovii, păstârnacul şi pătrunjelul se pun la fiert în 2 l de apă cu sare. Când zarzavatul este fiert, se trage vasul deoparte, se condimentează supa după gust, cu sare şi zeamă de lămâie. Se adaugă puţin oţet, vin alb şi câteva boabe de piper, apoi se pun şi bucăţile de peşte. Se trece supa pe foc şi se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, 15-20 minute. Se încearcă cu furculiţa şi nu se fierbe prea mult.
3. Se strecoară puţină supă (200 ml) şi se pune la rece, apoi se adaugă gelatina şi se lasă la înmuiat, până se absoarbe tot lichidul. Se scoate peştele, se curăţă de aripioare şi oase, se aranjează în formele pentru aspic, alături de câteva bucăţi de morcov tăiate rondele, felii de lămâie şi pătrunjel verde.
4. Se strecoară şi restul de supă, apoi se adaugă gelatina înmuiată, se pune pe foc, se amestecă până se topeşte gelatina, fără ca supa să fiarbă în clocot. Se răceşte, dar fără să se închege şi se toarnă peste peşte, în vasele pregătite. Se lasă la rece să se închege, iar când se serveşte se răstoarnă pe un platou şi se ornează după preferinţe.