Peşte la cuptor cu piure de cartofi
1. Peştele curăţat şi spălat se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se dă apoi prin făină, se scutură bine şi se prăjeşte în jumătate din cantitatea de unt. După prăjire se pune pe o farfurie acoperită cu hârtie.
2. Separat, într-o altă tigaie cu restul de unt, se căleşte foarte puţin ceapa rasă fin. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn şi se stinge cu supa de legume. Se adaugă apoi vinul şi smântâna şi se fierb la foc mic, circa 5 minute. Peste acest sos, se pun două gălbenuşuri (bătute în prealabil cu puţină sare şi piper) şi pătrunjelul tocat.
3. Se `ncinge cuptorul. Se curăţă cartofii, se spală bine, se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu sare. Se scurge apa după ce au fiert şi se pasează cartofii. Se adaugă treptat câte puţin lapte fierbinte şi se amestecă până ce se obţine o consistenţă pufoasă. Spre sfârşit se adaugă untul, alunele tăiate şi puţină sare şi se amestecă până ce se omogenizează.
4. Se pune peştele în mijlocul unui vas termorezistent. Piureul de cartofi se pune cu un şpriţ pe marginea vasului, iar în spaţiul rămas între peşte şi piureul de cartofi se toarnă sosul de ceapă cu smântână şi verdeaţă. Peste piure se toarnă, de jur împrejur, un gălbenuş bătut. Se bagă în cuptor şi se lasă 15-20 de minute.
5. Se scoate vasul din cuptor şi se ornează cu mărar, cu bucăţi de ardei roşu şi cu felii de lămâie. Se serveşte cald.