Pilaf cu ceapă și piper

1. Se alege orezul, se spală, apoi se lasă să se scurgă în sită. Separat, se curăţă şi se spală rădăcina de pătrunjel, ardeiul şi dovlecelul. Se rad pe răzătoarea mică.
2. Se curăţă ceapa verde, se spală bine şi se taie mărunt. Se căleşte 3-4 minute în uleiul călduţ şi, după ce s-a înmuiat, se adaugă legumele rase. Se lasă 5 minute la foc redus şi se toarnă o căniţă de apă din cantitatea indicată.
3. Se adaugă orezul şi se fierbe la aceeaşi temperatură, turnând restul de apă puţin câte puţin. După ce s-a încorporat apa, se lasă la foc mic şi se amestecă continuu să nu se prindă de cratiţă.
4. Se condimentează cu sare, piper boabe şi măcinat şi, la sfârşit, se pun nucile decojite şi coapte. Se amestecă uşor şi se bagă 10 minute la cuptor, cât să capete o crustă aurie. Se serveşte cu salată şi se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel.