Plăcinte cu răvaşe – cu brânză dulce şi stafide
1. Se amestecă făina cu 100 ml apă rece de la frigider, un praf de sare, oul şi untul rece tăiat cubuleţe. Se frământă rapid, apoi se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la frigider, 2 ore. Stafidele se curăţă, se spală, se usucă şi se stropesc cu rom.
2. Pentru umplutură, se pasează brânza proaspătă şi se amestecă cu untul frecat spumă, ouăle bătute cu zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă praful de copt stins cu zeama de lămâie, coaja de lămâie şi stafidele.
3. Aluatul se împarte în două. Se întinde o foaie subţire de 4-5 mm şi se pune în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină, apoi se adaugă umplutura, iar deasupra se pune o altă foaie întinsă din restul de aluat.
4. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 40-45 minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se unge cu gălbenuş.