Plăcinţele cu mere

1. Se scoate aluatul din congelator şi se lasă să se dezgheţe la temperatura camerei.
2. Separat, se curăţă merele, se taie cubuleţe sau feliuţe şi se călesc în untul topit în prealabil, la foc mic, să nu se ardă. După ce s-au înmuiat, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, zeama de lămâie şi scorţişoara. Compoziţia de mere trebuie să fie densă, astfel încât să nu curgă din aluat. După ce se ia de pe foc se lasă să se răcească.
3. Separat, se ia aluatul, se întinde cu sucitorul pe o planşetă şi se împarte în două foi. Se presară fiecare foaie cu puţin pesmet. După ce s-a răcit compoziţia de mere, se întinde uniform pe una din foi şi se acoperă cu cealaltă.
4. Se strânge bine la colţuri şi pe margini şi se taie cu ajutorul unei forme speciale. Se aranjează bucăţile în tavă şi se ung cu gălbenuş. Se bagă în cuptorul încins şi se lasă să se coacă. După ce s-au rumenit, se scot şi se servesc atât calde, cât şi reci.