Portocale umplute

1. Se taie curmalele şi smochinele bucăţele, se amestecă cu stafidele spălate în apă călduţă şi zvântate, se stropesc cu zeama de lămâie şi lichiorul şi se adaugă mierea. Se lasă la macerat două ore.

2. Crema de vanilie poate fi din comerţ sau preparată în casă astfel: într-un castron mai mare se bat două gălbenuşuri cu 50 g zahăr pudră până când amestecul devine spumos. Se pun la fiert 250 ml lapte cu jumătate baton de vanilie şi, după ce s-a răcit, se toarnă încet peste gălbenuşuri, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se pune compoziţia într-o cratiţă, la foc foarte mic, amestecând mereu, până se îngroaşă.

3. Se taie un capac la fiecare portocală, în partea de la codiţă, se scobeşte miezul, se curăţă de pieliţe şi de sâmburi. Pulpa de portocală se amestecă cu fructele macerate. Se umplu portocalele cu amestecul de fructe şi se şpriţează deasupra cremă de vanilie. Se pudrează cu un praf de scorţişoară. Se dau la rece.