Prăjitura beţivă
Învaţă să prepari această prăjitură delicioasă, cu ciocolată şi fructe înmuiate în alcool, care va amuza pe toată lumea cu numele ei şi nu numai.
Mod de preparare:
Fructele „beţive” pentru prăjitura omonimă se prepară cu ceva timp înainte, pentru ca alcoolul să intre bine în fructe. Fructele uscate se pun într-un castron mare şi se toarnă rom peste ele, cât să le acopere bine. Se lasă în vasul acoperit, la frigider, cât mai mult timp (o săptămână, câteva zile, minim 24 h).
Încinge cuptorul la 160 de grade şi tapetează cu hârtie de copt o tavă înaltă pentru prăjituri, sau mai multe forme de cozonac sau pâine .
Amestecă ingredientele uscate: făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara.
Bate separat untul moale, adaugă zahărul alb şi zahărul brun şi continuă să amesteci până ce devine pufos. Adaugă ouăle bătute puţin, esenţa de vanilie şi amestecă bine.
Adaugă încet o treime din ingredientele uscate şi înglobează în amestec. Adaugă o treime din laptele bătut şi amestecă bine. Adaugă încă o treime din amestecul de ingrediente uscate, apoi lapte bătut şi tot aşa, până ce toate ingredientele s-au amestecat bine şi aluatul este omogen.
Adaugă fulgii de ciocolată, fructele scurse din rom, cireşele confiate şi nucile şi alunele, migdalele, etc. Amestecă foarte uşor şl puţin timp.
Toarnă aluatul de prăjitură beţivă în formele tapetate până la jumătatea vasului.
Dă la cuptor timp de 55 de minute, apoi redu flacăra la minim şi mai lasă 10-15 minute, sau până ce trece testul cu scobitoarea.
După ce s-a răcit, înfăşoară prăjitura beţivă în folie de plastic şi lasă la temperatura camerei timp de 12-24 ore. Serveşte cu ceai, cafea sau lapte.