Prăjitura bunicii
Prăjitura bunicii este delicioasă! Încearcă şi tu această reţetă!
1. Pentru blat, se topeşte untul la foc mic şi se lasă deoparte. Se mixează zahărul, ouăle şi esenţa de vanilie, timp de 2 minute. Se adaugă făina amestecată în prealabil cu praful de copt și sarea şi apoi untul topit. Se mixează pentru a obţine un aluat omogen care se toarnă într-o formă unsă şi tapetată cu făină. Se coace 45 de minute şi se lasă să se răcorească.
2. Pentru cremă, laptele şi seminţele din păstaia de vanilie se pun la foc mic şi, între timp, gălbenuşurile cu zahărul se mixează pentru a obţine o cremă albă, spumoasă. Când laptele dă în clocot, se varsă puţin câte puţin peste crema de ouă, amestecând energic.
3. Compoziţia obţinută se pune din nou pe aragaz şi se fierbe amestecând până când un deget trasat pe lingura de lemn plină de cremă lasă o urmă clară. Se lasă să se răcească amestecând din când în când pentru a evita cocoloaşele.
4. Blatul se aşază într-un vas plat. Se pune gemul şi apoi crema care, dacă are cocoloaşe, se trece prin strecurătoarea fină. Se presară un strat fin de cacaco, apoi se pun fulgi de ciocolată şi se dă la rece pentru 6 ore.