Prăjitura „pepene roşu”

50 minute
6 portii
Mediu

Învaţă să prepari o prăjitură simplă şi foarte spectaculoasă, care arată ca un pepene roşu cu seminţe, dar este un fel de cozonac bucovinean cu stafide şi lapte.

Mod de preparare:

Se amestecă laptele cu untul şi se dă puţin la microunde sau pe foc, ca să se topească bine.

Se adaugă zahărul (dacă vreţi, puteţi adăuga arome, coajă de lămâie, esenţă de vanilie, rom, etc) sarea şi drojdia şi se amestecă cu gălbenuşul.

Se adaugă făina, până obţineţi un aluat moale, care nu se poate frământa. Se împarte cu o lingură aluatul moale în două, apoi în patru. Un sfert din aluat se pune într-un castronel, celălalt sfert în alt castronel.

Jumătatea de aluat rămasă se maestecă cu colorantul alimentar roşu şi stafidele. Se adaugă făină până ce se poate frământa pe blat şi se lasă la crescut într-un castron acoperit, după ce aţi frământat bine.

Unul din sferturi se amestecă cu colorantul verde şi făină câtă intră, până se poate frământa. Se acoperă şi se lasă la crescut acoperit.

Ultimul sfert de aluat se amestecă cu făină şi se frământă bine, apoi se lasă la crescut acoperit.

După circa două ore se ia aluatul roşu şi se scoate aerul din el. Se rulează şi se formează un baton de aluat cât mai rotunjit.

Sfertul de aluat alb se întinde cu sucitorul şi se unge cu puţin lapte. Se unge şi ruloul roşu cu stafide şi se înfăşoară bine aluatul roşu în cel alb.

Se întinde şi aluatul verde cu sucitorul, se unge şi se rulează deasupra celorlalte dou, având grijă ca marginile să fie bine lipite.

Se unge o formă de cozonac sau chec cu unt şi se pune prăjitura pepene roşu înăuntru. Se aprinde cuptorul la foc mediu (180 grade Celsius).Se mai lasă o oră sau până îşi dublează volumul. Se dă la cuptor circa 15-20 de minute şi se taie abia după ce s-a răcit complet.

Sursa foto: captura Youtube