1. Raţa se curăţă, se spală şi se usucă. Se condimentează cu sare, piper şi o linguriţă de muştar. Se pune la rece şi se lasă la macerat 30 minute.

2. Merele se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se călesc în unt, apoi se adaugă morcovul şi prazul tocate mărunt. Se stinge cu 2-3 linguri vin şi se lasă pe foc cât să se înmoaie legumele şi să scadă toată apa din tigaie, apoi se condimentează după gust.

3. Se umple raţa cu acest amestec, se pune într‑un vas cu pieptul în jos şi se adaugă restul de vin îndoit cu apă. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la cuptor, mai întâi 30 minute. Se întoarce apoi raţa şi se lasă să fiarbă în continuare, tot 30 minute. Se ia capacul, se întoarce din nou cu pieptul în jos şi se lasă să se rumenească frumos aproximativ 40 minute, stropind din când în când cu sosul din tavă. (Cine doreşte poate adăuga în acest sos prunele uscate, spălate şi lăsate peste noapte la apă rece. Se potriveşte la gust cu zahăr.)

4. Pentru garnitură, varza se căleşte în unt. Se adaugă merele rase, cuişoarele pisate, apa, vinul, zahărul şi zeama de lămâie. Se căleşte 45 minute şi se potriveşte la gust cu sare şi piper proaspăt măcinat.