Mucenicii moldoveneşti “de la mama lor” nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie!
1. Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.
2. Se cerne faina într-un vas, i se face o gaura la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
3. Se framânta aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
4. Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşaza într-o tava unsa cu ulei şi tapetata cu hârtie de copt şi se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presara cu nuca.