1. Se trec bucăţile de şalău printr-un jet de apă rece şi apoi se lasă să se scurgă. Se condimentează cu sare şi piper, se ung cu puţin ulei, cu cimbru şi usturoi pisat. Se rulează şi se prind cu beţe de frigărui, apoi se pun să fiarbă în apă clocotită, timp de 15 de minute.
2. După ce au fiert, se scot din apă şi se aranjează într-o tavă unsă cu ulei, se stropesc cu vin şi zeama de lămâie şi se bagă în cuptor.
3. În acest timp, se curăţă ardeii, se taie cubuleţe, roşiile se opăresc şi se taie mărunt, ceapa se taie solzişori şi se călesc în uleiul de măsline. Spre sfârşit, se condimentează cu sare, piper şi boiaua iute.
4. Se fierbe şi orezul şi se prepară cu sare şi ulei, după preferinţă. După ce s-a făcut şalăul, se serveşte cu sosul picant şi orezul fiert şi se ornează cu pătrunjel verde.
18 decembrie 2010