1. Se alege fasolea, se spală în două-trei ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie într-o cratiţă cu apă. A doua zi, se scurge de apă şi se pune să fiarbă schimbându-se apa de trei patru ori, până se elimină toxinele.
2. În ultima apă, se adaugă sare şi ulei şi se lasă să fiarbă la foc mic. După ce a fiert, se scoate în sită şi se scurge.
3. Separat, se curăţă ceapa, apoi se spală bine, se toacă şi se căleşte în uleiul de floarea-soarelui. Se adaugă fasolea fiartă şi se amestecă uşor să nu se zdrobească boabele deja fierte.
4. Se curăţă usturoiul, se spală, se pisează, apoi se amestecă cu puţin ulei şi sare şi se adaugă la salata de fasole. Aceasta se ornează cu mărar verde şi se serveşte cu pâine proaspătă de secară.