Salată de fasole uscată

1. Se alege fasolea şi se spală de 2-3 ori apoi se lasă să stea în apă călduţă, aproximativ 4-5 ore, înainte de a fi preparată.
2. După ce s-a umflat fasolea se scurge şi se pune să fiarbă la foc potrivit, în apă fără sare. Se lasă să clocotească şi apoi se scurge de prima apă. Se mai lasă apoi să dea în clocot de 2 ori şi se scurge din nou de apă, astfel încât să se elimine toxinele. Se lasă apoi să fiarbă şi se adaugă sarea.
3. După ce au fiert boabele, se scot în sită cu grijă să nu se zdrobească şi se lasă să se răcească.
4. Între timp, se toacă ceapa roşie şi se freacă cu sare, piper negru şi alb măcinat, se adaugă uleiul de măsline şi oţetul aromatic, după gust. La sfârşit, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se serveşte ornată cu crenguţe de cimbru proaspăt.