1. Se pun pastele la fiert într-o oală cu apă fiartă, cu sare şi puţin ulei şi se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. După ce s-au fiert, se scot din apa clocotită şi se ţin aproape 10 minute în apă rece ca să nu se lipească.

2. Legumele se spală bine cu apă rece. Apoi se curăţă de coajă sau de sâmburi şi se taie în cubuleţe destul de mici (sau ce formă doriţi) şi se amestecă cu pastele care au fost scoase între timp din apa rece. Şunca se taie cubuleţe şi se adaugă şi ea peste celelalte paste. Salata se condimentează cu ulei de măsline, cu sare atât cât consideraţi că este nevoie, cu puţin piper alb sau roşu şi cu o picătură de oţet balsamic. Oţetul îi dă salatei o aromă deosebită şi un gust unic.

3. Se serveşte ca aperitiv sau garnitură la o friptură de vită la cuptor sau la o friptură de pui, cu busuioc verde tocat mai mare de data aceasta.