1. Se desfac conservele, se scot bucățile de ton cu atenție să nu se zdrobească și se pun în sită să se scurgă de ulei. Se stropesc cu zeamă de lămâie ca să nu-și schimbe culoarea.
2. Separat, se prepară sosul sau vinegreta. Se pun într-un bol următoarele ingrediente: sarea, zahărul, vinul roșu, oțetul balsamic, piperul, uleiul, rădăcina de pătrunjel rasă pe răzătoarea mică și pasta de măsline. Se bat bine și apoi se lasă câteva minute la rece.
3. Se curăță ceapa și roșiile, se spală și se taie felii sau rondele fine. Se presară sare amestecându-se ușor să nu se strice. Măslinele se taie felii și se presară printre bucățile de ton.
4. Peste ton, se pun roșiile și ceapa, se toarnă sosul și, la sfârșit, se adaugă pătrunjelul tăiat. Cu ajutorul a două palete de plastic se amestecă și apoi se servește cu crutoane aromate.
3 octombrie 2013