1. Vinetele se şterg şi se pun la copt direct pe flacăra de la aragaz sau pe un grătar bine încins cu jar. Focul trebuie să fie iute, altfel vinetele se amărăsc şi se închid la culoare. Se întorc pe toate părţile şi sunt bine coapte când sunt moi peste tot.

2. Se curăţă imediat, se desfac în jumătăţi şi se lasă la scurs pe un tocător înclinat, aproximativ 2 ore. Se toacă apoi cu un cuţit din lemn sau din material plastic şi se răstoarnă într-un castron. Se stropesc cu zeamă de lămâie şi se freacă cu sare şi ulei, până devin cremoase.

3. Se adaugă 2 roşii curăţate de coajă şi de seminţe, tăiate cubuleţe, iar cine doreşte mai poate adăuga o ceapă mică tocată mărunt sau dată pe răzătoarea fină.

4. Se serveşte în castronele cu felii de roşii puse deasupra sau ca roşii umplute cu salată de vinete.