Salată festivă

1. Se amestecă maioneza cu smântâna, adăugată puţin câte puţin şi se condimentează după gust cu sare, piper, muştar şi zeamă de lămâie. Se pune apoi într-un castron mai mare, unde urmează să se pună pe rând şi restul ingredientele.

2. Ţelina se curăţă, se spală şi se dă pe răzătoarea mare. Imediat se pune în castronul cu sos de maioneză, altfel se oxidează şi se închide la culoare. Se adaugă merele tăiate cubuleţe, care se adaugă imediat ce au fost tăiate, altfel se oxidează. Cine doreşte mai picant, poate să adauge şi hreanul dat pe răzătoarea mică.

3. Se amestecă uşor, apoi se adaugă caşcavalul tăiat fideluţă şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. Se acoperă şi se lasă la rece 10 minute.

4. Între timp, se pregătesc 4 cupe transparente, iar salata verde se spală şi se lasă să se usuce. În fiecare cupă se pun câteva foi de salată şi 3-4 linguri salată preparată. Se serveşte imediat, ca aperitiv.