Salată vioaie și crocantă cu miel și tăieței
Multicoloră, interesantă, sănătoasă, bogată în arome puternice și texturi diverse, această salată valorifică la superlativ fâșiile crocante de resturi de carne rumenită, care sunt însoțite de doi dintre cei mai buni prieteni ai mielului, Doamna Mentă și domnul Ardei Iute. Salata poate fi servită perfect în câteva tortillas mici, rulate mai apoi – niciodată nu vă va dezamăgi!
Curățați ghimbirul, apoi radeți-l pe răzătoarea fină, împreună cu 1 ardei iute, și puneți-le într-un castron mic. Adăugați uleiul, oțetul și sosul de soia, pentru a obține un dressing; lăsați-l deoparte.
Răsturnați tăițeii într-un castron, acoperiți-i cu apă clocotită și lăsați-i să se înmoaie 15 minute sau până ce se frăgezesc, amestecându-i în răstimpuri cu ajutorul cleștelui de bucătărie, pentru a-i separa. Cu un curățător de legume, feliați morcovii în fâșii lungi, tăiați castravetele după plac (eu ador cuțitul ondulat – ar trebui să vă cumpărați unul!) și puneți-le într-un castron mare pentru salată. Curățați lăptucile, tăiați-le în bucăți neregulate și așezați‑le peste morcovi și castraveți. Rupeți de pe tulpini și înglobați frunzele de mentă, după care scurgeți tăițeii și adăugați-i în castronul de salată.
Feliați fin sau rupeți în fâșii carnea de miel, apoi puneți-o într-o tigaie mare, la foc potrivit, împreună cu semințele de susan. Amestecând, rumeniți-le timp de câteva minute sau până când mielul arată bine și e crocant, iar semințele au devenit aurii.
Picurați dressingul peste ingredientele din castronul de salată și amestecați până când legumele sunt îmbrăcate uniform în sos. Feliați subțire ardeiul iute rămas și presărați-l peste salată, apoi completați cu mielul crocant cu susan și serviți preparatul imediat.
Dacă mergeți la piață, puteți cumpăra și alte soiuri de legume în cantități mici, cum ar fi păstăi sau boabe tinere de mazăre dulce ori ridichi – toate acestea vor face salata și mai apetisantă.