Sarmale şi ardei umpluţi

1. Într-o tigaie încinsă cu 2 linguri de ulei se călesc morcovii raşi şi orezul. Se amestecă să nu se prindă de vas, apoi se adaugă 100 ml apă fierbinte, sare şi piper. Se fierbe înăbuşit 5 minute, apoi se adaugă 100 ml lapte şi se mai lasă în continuare pe foc 10 minute. Se acoperă apoi şi se dă deoparte.

2. Între timp, varza murată se spală de câteva ori în apă rece, apoi se aleg 8 foi subţiri şi se lasă la scurs, iar ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală şi se pun cu gura în jos pe un grătar.

3. În carnea tocată de vită şi de porc se pun orezul şi morcovii fierţi, oul, pasta de tomate, sare, piper şi pătrunjel verde tocat mărunt. Se amestecă până se omogenizează. Se pune câte o lingură pe foile de varză murată şi se rulează sarmalele, iar ardeii graşi se umplu cu restul din această compoziţie.

4. Într-un vas cu fundul mai gros uns cu puţin ulei se pun câteva foi de varză şi apoi se aşază sarmalele şi ardeiul umplut. Se toarnă supa de legume şi se fierbe la foc potrivit, o oră. Sărmăluţele şi ardeii umpluţi se servesc pe acelaşi platou şi se ornează cu pătrunjel verde. Cine doreşte poate să adauge şi câte o lingură de smântână.