1. Într-o cratiţă specială pentru dul­ceaţă sau şerbet, care nu a fost folo­sită şi la prepararea mâncărurilor, se pun pe foc zahărul şi apa. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă aproxi­mativ un sfert de oră, când siropul ar trebui să înceapă să se lege.

2. Pentru a verifica dacă siropul este legat, se introduce o lingură uscată din metal (o lingură din oţel inoxidabil) în sirop şi apoi se ţine în poziţie verticală şi se lasă să se scurgă siropul. Ultima picătură se pune pe marginea înclinată a unei farfurii. Dacă această picătură se întăreşte imediat şi se formează o mărgea, fără se se mai scurgă pe mar­ginea farfuriei, înseamnă că siropul este bine legat. Dacă siropul este mai fluid, se continuă fierberea şi după puţin timp se verifică din nou.

3. Când siropul este legat, se adaugă zeama de lămâie, se amestecă şi se ia cratiţa de pe foc. Se cufundă un săculeţ cu coaja de portocală şi se leagă de mânerul cratiţei. Se acoperă din nou cu un capac şi se lasă să se răcească. Siropul răcit este acum trans­parent şi lucios. Se amestecă circular cu un făcăleţ mai gros. Compoziţia se întinde şi se aseamănă cu o miere mai groasă, dar după câteva minute devine albicioasă şi mată şi se poate asemăna cu un aluat mai vârtos, care se rupe atunci când se amestecă. Se freacă în continuare şi se stropeşte cu zeama de portocale. Dacă devine prea gros, atunci se frământă ca un aluat. Totul trebuie făcut foarte rapid, pentru că altfel compoziţia se poate împietri.

4. Se serveşte cu apă rece şi fructe de sezon.

din aceeasi categorie