Supă cremă de dovleac
1. Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe şi se taie în cuburi. Cartofii şi morcovul se curăţă şi se taie în bucăţi. Ceapa şi prazul se taie felii subţiri şi se călesc, în puţin ulei de măsline, într-o oală de supă, până se înmoaie. Se adaugă apoi dovleacul, cartofii şi morcovul şi se toarnă apă cât să acopere legumele. Se lasă la fiert, la foc mic. După primul clocot, se adaugă şi firele de pătrunjel, pentru a lăsa aromă şi pentru a putea fi îndepărtat la sfârşit.
2. Când legumele s-au înmuiat, se ia vasul de pe foc şi se îndepărtează pătrunjelul, se strecoară şi se pasează separat, apoi se diluează cu zeama în care au fiert. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară şi se mai dă într-un clocot. Se serveşte fierbinte, dreasă cu smântână şi, după preferinţă, cu crutoane.