Supă de conopidă
1. Conopida se curăţă, se desface bucheţele şi se pune în apă cu sare, timp de o jumătate de oră. Între timp, se curăţă, se spală şi se taie ceapa peştişori.
2. Se toarnă într-o oală 1 l de apă şi se lasă să dea în clocot. Când fierbe, se adaugă conopida, bine clătită în mai multe ape. După ce dă un clocot, se adaugă şi ceapa. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic, încă 10-15 minute. Când se înmoaie legumele, se ia de pe foc.
3. După ce s-a răcorit puţin, se pasează bine legumele fierte, cu tot cu zeamă, fie la blender, fie cu presa pentru piure. Rezultatul trebuie să fie o compoziţie omogenă.
4. Într-o oală, se pune la topit untul, la foc mic. Se adaugă făina, amestecând continuu, să nu formeze cocoloaşe. Se toarnă o cană cu apă, apoi se continuă amestecarea, până se obţine o pastă fină. Se ia de pe foc şi se adaugă, pe rând, amestecul de conopidă, concentratul pentru supe, sarea şi piperul, amestecând. Se pune totul din nou pe foc, până dă în clocot. Se adaugă şi smântâna, se omogenizează amestecul, se toarnă în boluri şi se serveşte cald sau rece.