Supă rece cu mazăre şi mentă
► Se curăţă mazărea. Ceapa se toacă mărunt, iar menta se spală, se scurge bine de apă şi se taie frunzuliţele de mentă.
► Se încinge untul în tigaie. Se pune ceapa la călit şi se amestecă bine, până devine aurie. Se toarnă şi supa şi se lasă să dea în clocot. Se dă focul mai mic şi se adaugă mazărea şi menta, păstrându-se câteva frunzuliţe pentru decor. Se condimentează cu sare şi piper şi se mai lasă pe foc aproximativ 20-25 de minute.
► După ce a fiert mazărea, se mixează totul până se obţine o cremă fină. Se pune din nou pe foc şi se adaugă smântâna. Se lasă până dă în clocot. Se toarnă într-un bol mare şi se lasă la rece timp de 2 ore.
► Se repartizează în boluri, se presară frunzuliţele de mentă şi se serveşte rece.