Tartă cu o mie de fructe

1. Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul până devin o spumă galbenă
iar, la final, se pun două linguri de apă şi un vârf de linguriţă de praf de copt.
2. Albuşurile se bat spumă, până devin tari. În albuşuri se adaugă gălbenuşurile, treptat, până se înglobează. Apoi se pun, treptat, uleiul şi făina. Aluatul trebuie pus imediat într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi dat la cuptor la 150-180 oC pentru 20 de minute.
3. Între timp, fructele se spală, se usucă perfect şi se taie în felii sau rondele, în funcţie de inspiraţia de moment. Mixul de fructe este, de asemenea, la latitudinea bucătarului.
4. După 20 de minute de copt, se scoate tava din cuptor şi se aşază fructele deasupra. Opţional, pentru aspect şi gust, se pot unge pe deasupra, cu pensula, fie cu sirop concentrat de zahăr, fie cu sirop de arţar. Prunele, caisele şi piersicile
se pun cu coaja în sus. Se mai dau la cuptor pentru încă 15-20 de minute, până când aluatul este copt şi fructele rumenite. Se scoate pe o farfurie şi se lasă descoperită să se răcorească. Se serveşte călduţă, cu un ornament de lapte condensat sau rece, cu îngheţată sau frişcă.