Tartă cu pere

1. Se freacă untul cu zahărul, apoi se adaugă făina cernută şi 2-3 linguri de apă minerală. Se frământă până se omogenizează şi devine o cocă potrivit de moale. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă câteva minute la frigider.

2. Între timp se pregăteşte tava, se tapetează cu unt şi cu făină şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 160º C. Se scoate aluatul din frigider şi se întinde în tavă într-un strat subţire. Restul de cocă se păstreză. Se curăţă şi perele, se taie jumătăţi, se scot toţi sâmburii şi apoi se taie felii subţiri.

3. Albuşurile se bat cu zahărul până se obţine o spumă densă. Se adaugă apoi gălbenuşurile, zahărul vanilat şi, treptat, făina. Se amestecă uşor şi se toarnă în formă peste aluatul de tartă. Se aşază feliile de pere uniform, pe toată suprafaţa tartei. Din restul de aluat se formează un grătar şi se pune printre pere.

4. Se bagă în cuptorul încins în prealabil şi se ţine 20 de minute la foc tare, iar spre final se reduce focul. Se scoate din cuptor, se lasă la rece şi apoi se taie felii.