Terină cu somon

1. Se spală somonul în apă rece şi apoi se pune la fiert în apă cu sare aproximativ 40 de minute, la foc mediu. După ce a fiert, se scoate cu spumiera şi se lasă să se scurgă. Se desfac plicurile de gelatină şi se lasă să se înmoaie în apă călduţă. Se pune un litru de apă la fiert, se adaugă sare, piper şi ţelina verde tocată mărunt şi, după ce a dat în câteva clocote, se adaugă gelatina şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
2. Separat, se pun la fiert 2 ouă. Gălbenuşurile fierte se amestecă cu gălbenuşul crud, cu muştarul, sare şi piper şi se prepară maioneza cu ulei.
3. Se curăţă ţelina, se spală, se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă cu brânza mascarpone, cu mărarul tocat mărunt şi cu 3-4 linguri de maioneză. Se condimentează cu sare şi piper şi cu zeama de lămâie. Maioneza se acoperă cu o folie de plastic şi se bagă la frigider.
4. După ce s-a răcit somonul, se desface în fâşii şi se amestecă cu restul de maioneză. Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se acreşte cu zeama de lămâie. Se tapetează tava cu folie de aluminiu şi se toarnă primul strat de somon, următorul de ţelină cu maioneză şi tot aşa. Se acoperă cu un strat subţire de aspic, se înfăşoară în folie şi se bagă la rece. După 3-4 ore de aşteptare, se scoate şi se feliază. Se ornează cu frunzuliţe de mărar şi roşii cherry.