Tocană rece de legume

1. Legumele se folosesc reci, de la frigider. Morcovii şi păstârnacul se taie rondele, ţelina se taie fulgi, iar ceapa se lasă solzişori.
2. Se încinge uleiul şi abia când este fierbinte se aruncă toate legumele în el. Se călesc toate în ceaunul de tuci câteva minute, până încep să se rumenească. Se sting cu supă de carne sau, în lipsa ei, cu apă rece.
3. Vinetele, roşiile şi dovleceii se taie în rondele mari şi se adaugă împreună cu zeama lor, în ceaun. Se sărează şi se condimentează, apoi se adaugă şi verdeaţa tocată mărunt. Se pune capacul şi se lasă la foc mic pe aragaz, sau se bagă la cuptor, la maximum 150˚C, timp în care nu se amestecă.
4. La final, se răceşte. Se poate servi şi ca preparat cald, însă rece, alături de o smântână uşoară sau de un iaurt gras, îşi demonstrează toate calităţile.