Tort cu cremă de brânză şi căpşuni
1. Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se amestecă uşor cu găl-benuşurile şi făina. Se toarnă într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 8 minute. Blatul copt se unge cu gem, se rulează, se împachetează într-o hârtie şi se pune o oră la frigider. Pentru cremă, se freacă untul cu zahărul pudră şi zahărul vanilat, apoi se înglobează brânza proaspătă şi la sfârşit se adaugă siropul de căpşuni.
2. Pentru montarea tortului, se pregăteşte mai întâi tava sau vasul în care se va face această operaţie. Se alege o tavă de tort cu peretele lateral detaşabil sau un castron mai mare care se poate demula uşor prin răsturnare. Se ung pereţii cu puţin ulei şi se tapetează apoi cu hârtie de copt. Se aşază peste tot (pe fundul vasului şi pe lateral) un strat format din felii de ruladă (tăiate de 5-6 mm grosime) şi se toarnă un strat subţire de cremă, doar dintr-o treime din crema de brânză preparată.
3. Căpşunile bine spălate şi curăţate se împart în trei. Cele mai frumoase se păstrează pentru ornat, iar restul se taie în jumătăţi sau în sferturi şi se pun ca umplutură, alături de crema de brânză. După ce s-a turnat primul strat de cremă se presară jumătate din căpşunile pentru umplutură, apoi se toarnă încă o treime din crema de brânză şi se presară restul de căpşuni. Se acoperă cu ultima parte de cremă şi se netezeşte cu o lingură. Se rulează, se împachetează într-o hârtie şi se pune o oră la frigider. Pentru cremă, se freacă untul cu zahărul pudră şi zahărul vanilat, apoi se înglobează brânza proaspătă şi la sfârşit se adaugă siropul de căpşuni.
4. Peste cremă, deasupra, se pune un strat format tot din felii de ruladă, având grijă să se aşeze cât mai ordonat, astfel încât să acopere cât mai bine. Se taie apoi o hârtie de copt după dimensiunea tăvii şi se aşază peste feliile de ruladă. Se presează puţin cu palmele să intre crema de brânză între toate spaţiile goale şi se pune la frigider minim 4 ore. Se răstoarnă tortul pe un platou cât mai drept, se desface peretele lateral iar fundul tăvii se ridică uşor. Se desprind apoi şi bucăţile de hârtie de copt.
5. Cu ajutorul unui cuţit cu lama mai lată se fasonează tortul şi se presează uşor dacă pe alocuri s-au desprins felii de ruladă. Într-un castron mai mic se pune mierea care se diluează cu zeama de lămâie. Se ia apoi cu o pensulă mai lată şi se acoperă tortul cu un strat din siropul de miere. Se lasă puţin deoparte să se îmbibe blatul de la ruladă în sirop şi se ornează după preferinţe cu fructele păstrate. Se poate orna şi cu frişcă.