Tort cu cremă de castane

1. Pentru blat, se face un sirop din zahăr, 2-3 linguri de apă şi cacao. Se fierbe la foc mic, amestecând continuu, până se leagă, apoi se adaugă romul şi se lasă să se răcească.

2. Se freacă untul spumă, se adaugă pe rănd gălbenuşurile şi siropul de ciocolată, puţin câte puţin. Se amestecă cu albuşurile bătute spumă şi făina, apoi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 15-20 minute.

3. Pentru cremă, castanele crestate se fierb în apă cât să se le cuprindă, până când se desprinde coaja, care se îndepărtează. Se fierb în continuare, ca să se poată curăţa şi coaja subţire. Miezul castanelor se trece de două ori prin maşina de tocat, apoi se fierbe într-un sirop legat făcut din zahăr şi apă, numai 2-3 minute, amestecând continuu să nu se prindă de vas. Când se răceşte se adaugă zahărul vanilat, untul frecat spumă şi romul.

4. Blatul răcit se taie în 2 sau 3 foi. Se ung cu cremă, apoi se montează tortul şi se ornează cu zahăr pudră şi câteva fructe.