Tort de ciocolată cu portocale
1. Gălbenuşurile se freacă cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu zahărul vanilat. Albuşurile se bat spumă şi, când se întăreşte, se adaugă şi restul zahărului şi se bate în continuare, până se întăreşte de tot. Se toarnă peste gălbenuşuri şi se amestecă cu o lingură de lemn. Făina şi amidonul se cern deasupra compoziţiei, apoi se amestecă.
2. Aluatul se pune într-o formă de tort unsă cu unt şi se coace la foc mediu, 25-30 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească puţin, apoi se răstoarnă şi se lasă cel puţin două ore. Se taie în trei foi.
3. Sucul de la o portocală se amestecă cu dulceaţa de portocale, lichiorul şi scorţişoara şi se obţine un sirop. Frişca se bate până se obţine o spumă densă, apoi se adaugă mierea şi cacaua şi se mai bate doar până se omogenizează. Portocalele se taie cubuleţe.
4. Pe un platou se pune o foaie de blat care se stropeşte cu o parte din siropul de portocale, apoi se acoperă cu o treime din cantitatea de frişcă şi jumătate din portocalele tăiate cubuleţe. La fel se procedează şi pentru blatul din mijloc, apoi se acoperă cu ultimul blat şi se dă la frigider 4 ore. Tortul se ornează cu restul de frişcă şi cu ciocolată rasă, peste care se aşază câteva felii de portocale.