Învaţă să prepari acest tort tradiţional polonez de Paşte, pe nume Mazurek, cu ciocolată şi fructe uscate al cărui aluat va vrăji chiar şi pe cei mai mofturoşi critici.

Mod de preparare:

Bate cu mixerul untul cu zahărul până devin pufoase.

Adaugă manual, încet, migdalele, coaja de lămâie, făina şi gălbenuşurile din ouă fierte tari.

Adaugă gălbenuşul crud, sare şi scorţişoară şi amestecă bine, până obţii un aluat fin. Pune aluatul la frigider circa 30 de minute, într-o folie alimentară de plastic.

Încinge cuptorul la foc mediu, taie o treime din aluat şi dă la loc la rece.

Celelalte două treimi se rulează cu sucitorul şi se tapetează într-o tavă de tartă sau o formă de tort cu fund detaşabil. Împunge aluatul din loc în loc cu furculiţa, ca să crească egal. Unge aluatul înţepat cu un amestec dintr-un ou şi o linguriţă de apă bătute într-un castronel.

Dă aluatul la cuptor pentru circa 20 de minute, sau până este puţin auriu deasupra.

Întinde şi restul de aluat şi taie fâşii de grosimea unui deget. Aranjează fâşiile de aluat într-un model ţesut de tartă deasupra aluatului uns şi unge cu amestecul de ou şi apă. Dă la cuptor 10-15 minute şi lasă la răcit „grătarul” din aluat.

Topeşte ciocolata pe bain marie, adaugă untul şi smântâna şi amestecă circa 15 minute. Toarnă ciocolata peste aluatul copt. Decorează cu fructe uscate, stafide, migdale, fructe confiate, etc şi pune deasupra grătarul din aluat copt. Presează puţin, ca aluatul să intre în ciocolată, apoi lasă la răcit şi serveşte tortul Mazurek la cafea sau cu un pahar de lapte alături.